De ruiperiode vind ik van de belangrijkster periode van het jaar.
Voor veel liefhebbers is het een moment dat ze de neiging hebben hun blik op de duiven te minderen en meer tijd richten op de thuissituatie en natuurlijk andere zaken die nodige aandacht verdienen. Bijvoorbeeld een wel verdiende vakantie. Dat is natuurlijk te begrijpen na een lang seizoen en zeker als de prestaties tijdens het vliegseizoen zijn tegengevallen, is het vaak moeilijk om nog de motivatie op te brengen om de duiven juist in deze periode de aandacht te geven die ze verdienen. Toch is dit meer dan belangrijk. Onderschatting van het belang van de rui is de opmaat voor teleurstellingen in het volgende jaar. De kwaliteit van het veerwerk hangt mede af van de zorg die tijdens de ruiperiode aan de duiven wordt besteed. Goede voeding, een regelmatig bad en veel lucht en licht is in deze periode van zeer groot belang. Daarnaast kan men in deze periode regelmatig een goede mineralenmix verstrekken om tekorten in welke vorm dan ook voor te blijven.
Er zijn diverse goede mixen verkrijgbaar. De duiven kunnen dan zoeken en vinden wat ze nodig hebben. Met name in de ruiperiode is het belangrijk voldoende mineralen ter beschikking te stellen van de duiven.
De ruiperiode is een periode van grote tot zeer grote stofwisselingsactiviteit. De lever werkt op hoogspanning om de bouwstoffen die nodig zijn om de nieuwe veren aan te maken in voldoende mate aanwezig te hebben op de plek waar ze nodig zijn. In deze periode dient de lever dan ook goed ondersteunt te worden. De duiven moeten in de ruiperiode zo min mogelijk stress ervaren. Het is een periode van het jaar dat rust zou moeten heersen op de hokken. Alleen op deze manier kan men een goede basis leggen voor het komende vliegseizoen.
Wat kunnen we nog doen, als de duiven gezond zijn, om ze zo goed mogelijk door de rui te krijgen?
Naast voldoende aanvoer van zwavelhoudende aminozuren en aminozuren met een hoge biologische waarde is een extra gift van Biotine (Vitamine H) op zijn plaats. Samen met de vitamines uit de B groep verrichten deze vitamines een belangrijke functie bij de vorming van het nieuwe verendek. Biergist en bakkersgist bevatten in ruime mate vitamines uit de B groep. Biergist kan als een van de beste leveranciers van de B groep worden beschouwd. Daarnaast zijn vitamine A en D en ook E van belang.
Bij de rijkelijke verstrekking van mineralen en spoorlelementen is het vooral heel belangrijk dat voldoende zink wordt verstrekt.
Ook is het verstandig te zorgen voor de opname van voldoende onverzadigde vetzuren in de ruiperiode. Menige ruimengeling bevat voldoende zaden die onverzadigde vetzuren bevatten zoals lijnzaad, raapzaad en koolzaad. Bij twijfel kan men altijd een oliemengsel met voldoende onverzadigde omega 3 en 6 olie over het voer toedienen. Men kan ook wat extra tarwekiemolie gebruiken om zo natuurlijke vitamine E toe te voegen. Veel kunstmatige vitamine E bevat vaak slechts een soort tocoferol. Hierdoor kan er een tekort ontstaan aan de andere tocoferolen. Door gebruik te maken van een natuurlijke bron van vitamine E heeft men dit probleem niet, omdat deze meestal het hele paket aan verschillende vormen van vitamine E bevatten.
Hoewel de uitspraak. dat men indien men gezond en goed voer verstrekt voldoende bouwstoffen binnen zal krijgen, zou ik op deze uitspraak in de ruiperiode niet al te zeer meer vertrouwen.
Reactie plaatsen
Reacties